Cochrane: az e-cigarettával könnyebb a leszokás?

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az elektronikus cigaretták használata hatékonyabb a leszokástámogatásban, mint a hagyományos nikotinpótló módszerek – hangzott el 2023. február 23-án, a Madridban rendezett Tobacco Harm Reduction Summit-on. Az aktualizált szakirodalmi összegzés eredményeit Jamie Hartman-Boyce, a Cochrane Review igazgatója, az Oxford-i Egyetem professzora és senior kutatója ismertette.

A Cochrane-féle bizonyítékszintézis nemzetközileg elismert módszertanon alapul, amit a szisztematikus irodalomkutatások arany standardjaként tartanak számon. A Cochrane Tobacco Addiction munkacsoportja az ún. élő szisztematikus irodalomkutatás megközelítést alkalmazza az e-cigaretták dohányzási szokásokra gyakorolt hatásainak vizsgálata során is, ami a vonatkozó szakmai közlemények havi rendszerességgel történő szűrését és összegzését jelenti, szigorú minőségi kritériumrendszer mellett.

A kutatási terület fontosságát jól mutatja a tudásanyag bővülése is: az alig egy éve mindössze 16 tanulmányt (n=1482) összesítő Cochrane Review a 2022. év végi frissítéskor már 78 tanulmány (n=22 052) eredményeit tartalmazta. Az aktualizált összegzés a 2022. július 1. napjáig megjelent közleményeket tartalmazza. A legtöbb tanulmány az Egyesült Államokban [34], az Egyesült Királyságban [16] és Olaszországban [8] vizsgálta az e-cigaretták hatásait. A legutóbbi felülvizsgálati frissítésük legfontosabb megállapítása az, hogy most először áll rendelkezésre magas evidenciájú bizonyíték arra, hogy a nikotin tartalmú e-cigaretták hatékonyabban támogatják leszokást, mint a hagyományos nikotinpótló terápiák, például a tapaszok, a rágógumi vagy a cukorkák.

Ezek anikotint tartalamzó e-cigaretták a folyadékot beszívható aeroszollá porlasztják, így a füstmentes alternatív dohánytermékek közé tartoznak, és a hagyományos cigarettához képest relatív dohányzási ártalomcsökkentést is eredményez a használatuk. Cochrane összegzés először adott magas bizonyosságú eredményt arra vonatkozóan, hogy az e-cigaretták hatékonyabb eszköznek minősülnek a leszokástámogatásban, mint a hagyományos nikotinpótlást szolgáló eszközök, például nikotintapaszok vagy rágógumik. Arra vonatkozóan közepes erősségű bizonyítékot találtak, hogy a nikotint nem tartalmazó e-cigaretták is hatékonyabbak ebben a tekintetben, mint a hagyományos nikotinpótló terápia.
A frissítés során azt találták, hogy 100-ból 8-12 fő leszokási kísérlete sikeres az e-cigaretta használata mellett, míg a hagyományos nikotinpótló terápiák mellett 100-ból átlagosan 6 fő jár sikerrel. Ez azt jelenti, hogy az e-cigaretták felajánlásával akár meg is duplázódhat a sikeres leszokások száma. E-cigaretta használattal járó, aggodalomra okot adó, súlyos mellékhatás jelenleg nem azonosítható – mondta Hartman-Boyce.

A friss eredmények fontos fejleménynek számítanak a leszokástámogatási módszerek innovációjában gondolkodó egészségügyi szereplők és döntéshozók számára, mivel az e-cigaretták használatát évek óta számos félreértés és tévhit övezi világszerte. Az Egyesült Királyság azonban nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is élen jár a füstmentes technológia nyújtotta lehetőségek hatásának vizsgálatában.

A viszonylag kevés (n=40) randomizált kontrollált vizsgálat (RCT) még korlátozza a téma részletgazdagabb kiértékelését, azonban jelenleg is számos RCT van folyamatban világszerte – hangsúlyozta Hartman-Boyce. Ezért a jövőben is érdemes lesz figyelemmel kísérni a dohányzásról való leszokás és a dohányzási addikció terén végzett szakirodalmi elemzést, mivel idővel egyre közelebb kerülünk majd ahhoz, hogy minél pontosabb képet kapjunk a füstmentes alternatívák dohányzási szokásokra és a leszokástámogatásban kifejtett hatásairól.

Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy a dohányzáshoz köthető betegségek kialakulásának megelőzésének leghatékonyabb módja továbbra is az, ha el sem kezdünk dohányozni, tehát kerülünk minden nikotin- és dohánytartamú terméket, dohányzás esetén pedig az azonnali leszokás javasolt. Az alternatív füstmentes technológiákról kizárólag azon dohányzó felnőtteknek érdemes tájékozódni, akik valamilyen okból nem szoknak le.
Jelenleg ezen alternatívák nem leszokástámogató eszközként szolgálnak, leszokástámogatásra kizárólag az ezzel az indikációval forgalomba hozott termékek használhatóak Magyarországon.


Az előadásban hivatkozott források:
Hartmann-Boyce, J. et al. (2022) Electronic cigarettes for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 11. Art. No.: CD010216. DOI: 10.1002/14651858.CD010216.pub7

 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

 

Cikk értékelése

Eddig 1 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások