Dohányzási kockázatértékelés a köztudatban

A napjainkban elérhető tudományos bizonyítékok ellenére sokan továbbra sincsenek tisztában a dohányzási ártalomcsökkentés korszerű lehetőségeivel, és a relatív ártalomcsökkentés jelentőségével, az egészségügyi ellátók és a dohányzók szempontjából. A dohányzás okozta betegségek megelőzését – különösen a másodlagos és a harmadlagos prevenciót – az is hátráltatja, hogy a szakemberek körében sem ritkák a tévhitek. Az Egyesült Királyságban nagy hagyománynak örvendő E-Cigarette Summit-on Sarah Jackson, a University College London (UCL) egészségügyi viselkedéstani egységének vezető kutatója számolt be arról, hogy a bővülő tapasztalatok ellenére továbbra is általános tájékozatlanság, sőt a tájékozottság időbeli romlása figyelhető meg a témában.

A tudományos bizonyítékok különböző fajtáit és a tudományos bizonytalansággal megfogalmazott következtetéseket a laikus populáció nehezen, vagy nem tudja értelmezni – vázolta fel az alapproblémát Jackson, aki munkatársaival egy 10 éves periódusban (2013-2023) vizsgálta a dohányzással és e-cigarettákkal kapcsolatos hiedelmeket népegészségügyi vonatkozásban. A kedvezőtlen összkép egyik fő okozója a tudományos alapokat nélkülöző, illetve tévhiteket felerősítő médiatevékenység – mondta az előadó.

Kiindulásként Jackson a Public Health England 2015. évi jelentéséből idézett, mely szerint „bár az e-cigaretta nem 100%-ig biztonságos, de a dohányzással összefüggésbe hozható betegségeket okozó vegyületek nincsenek benne jelen, a jelen lévő vegyületek pedig limitált veszélyt jelentenek.” A dokumentum alátámasztotta azt a becslést is, mely szerint az e-cigaretták 95%-kal kevesebb károsanyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos cigaretta, amit később a Royal College of Physicians 2016. évi „Nikotin füst nélkül” c., illetve a King’s College of London 2022. évi jelentései is megerősítettek. A brit szakmai kollégiumok jelentéseivel összhangban, de a bizonytalanságot hangsúlyozva 2018-ban az amerikai NASEM (National Academies of Sciences, Engineering and Medicine) úgy fogalmazott, hogy „az e-cigaretták valószínűsíthetően kevésbé károsak, mint az éghető dohány. De ezen termékek abszolút kockázata jelenleg nem határozható meg kétség nélkül.

Ezt követően 2019-ben terjedtek el azok a hírek, melyek az e-cigarettákat (a nikotin tartalmú folyadékot párologtató vape-et) járványszerűen „terjedő” tüdőkárosodással kezdték összefüggésbe hozni. A CDC adatai szerint ebben az évben mintegy 2800 fő került kórházba az Egyesült Államokban, az esetszámok augusztusban ugrottak meg meredeken, majd pedig szeptemberben tetőztek. Kezdetben sokan az e-cigarettáknak tulajdonították a jelenséget, mivel a kiváltó ok csak valamivel később került azonosításra: a tüdőkárosodások hátterében illegálisan előállított, E-vitamin acetáttal szennyezett THC tartalmú folyadék állt, nem a legálisan forgalomban lévő nikotinos folyadékok.

Mindezek nyomán mit gondolnak az emberek? – tette fel a kérdést Jackson a közönségnek. Jackson elmondta, hogy egyre nagyobb arányban vélik úgy – tévesen – hogy az e-cigaretták legalább annyira károsak vagy károsabbak, mint a hagyományos cigaretta. Tíz év alatt ez a vélekedés 8%-ról 43%-ra emelkedett. Napjainkban a felnőtt lakosságnak csak egyharmada van tisztában azzal, hogy az e-cigaretták a hagyományos cigarettához képest kevesebb károsanyag kitettséggel járnak. A legfrissebb, 2023 júniusi adatok szerint ez az érték tovább csökkent, 27%-ra, míg 57% ugyanannyira károsnak vagy károsabbnak tartja a károsanyag kitettség vonatkozásában az e-cigarettákat, mint a hagyományos cigarettát – prezentálta Jackson a Smoking Toolkit Study eredményeivel egybevetve saját eredményeiket.

 


1. ábra: A felnőtt lakosság e-cigaretta veszélyeivel kapcsolatos vélekedése az Egyesült Királyságban (forrás: ASH Smokefree GB Adult Survey 2013-2023)


Fentiekből kitűnik, hogy az e-cigaretta népszerűsége nem azokból a vélekedésekből ered, hogy az kevésbé káros vagy akár ártalmatlan volna.

A kutató a tájékozatlanság hátterében a média számára „kifizetődőbb” rémhírek terjesztését azonosította, melyek az Egyesült Államokban látottak után az Egyesült Királyságban is címlapokra kerültek – szemben a figyelmet kevésbé vagy alig felkeltő tudományos bizonyítékokkal.

Jackson előadását azzal zárta, hogy a tévhitek elterjedtsége jelentős népegészségügyi károkat okoz: a dohányzásról le nem szokó populációt hátráltatja a kevésbé káros füstmentes alternatívákra való váltásban, illetve a leszokni vágyókat pedig akár az e-cigarettákon, illetve hevített dohánytermékeken keresztüli leszokásban is. Mivel az Egyesült Királyság korábban felismerte a füstmentes alternatívák ilyen jellegű felhasználási lehetőségeit, és a szigetországban több éves múltra tekint vissza ezek leszokástámogatásban való alkalmazása. 2023 áprilisában egy új nemzeti kampány indult Swap to Stop! címmel (Válts, hogy leállj!), melynek keretében a brit kormány 1 millió fő részére biztosít e-cigaretta kezdőcsomagot a leszokástámogatói programban, aminek része a viselkedésváltozás támogatása is. A tévhitek hatására ugyanakkor nehezebb a lakosságot bevonni, mint gondolták.

Megjegyzendő, hogy az Egyesült Államokban hasonló trendeket azonosított az ún. Rutgers tanulmány, mely dohányzó és nem dohányzó fiatal felnőttek körében vizsgálta az e-cigaretták károsságával kapcsolatos közvélekedést. A tanulmány szerint mindössze a megkérdezettek 20%-a volt tisztában azzal, hogy a füstmentes alternatívák kevesebb károsanyagot bocsájtanak ki, és harmaduk teljesen tájékozatlan volt arra vonatkozóan, hogy melyik dohánytermékben milyen mértékben vannak jelen a káros vegyületek. Az amerikai felmérés eredményei így szintén alátámasztják azt a megállapítást, hogy a füstmentes alternatíva használatát nem az a „felismerés” vagy „vélekedés” segítette elő, hogy az kevésbé káros, mint a cigaretta – ezzel cáfolva azt az aggályt, mely a relatív ártalomcsökkentés hirdetésének számlájára írja a füstmentes alternatívák terjedését.

Ugyanakkor a tájékozatlanság nem csak a laikus populációra jellemző. Sok esetben az egészségügyi szakemberek sincsenek tisztában a dohányzással összefüggésbe hozható egészségkárosodás fő okaival. Egy 11 ország 15 000 orvosát megkérdező nemzetközi felmérés szerint például, amelyben 15 000 orvost kérdeztek meg, a válaszadók 74%-a is tévesen úgy véli, hogy a nikotin önmagában is okozhat többek között tüdő- vagy húgyhólyag daganatokat vagy COPD-t, amellett hogy a füstmentesség előnyeit sem ismerik.

Sarah Jackons E-Cigarette Summit előadása megtekinthető a konferencia honlapján.

 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

 

Cikk értékelése

Eddig 1 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások