Leszokástámogatás: nagyobb körültekintésre intenek és újratervezést javasolnak a szakértők

Habár az elmúlt évtizedek világszerte javuló tendenciát mutattak a dohányzás népszerűségének visszaszorulása terén, az elmúlt években ez a tendencia jelentősen lassult. A májusban lezajlott US E-cigarette Summit hibrid konferencia szakértői a népegészségügyi célok elérése érdekében éppen ezért tudatosabb tervezést sürgetnek.

A hibrid konferencia egyik kiemelt témája volt a leszokástámogató programok és stratégiák, a friss kutatások és újabb tapasztalatok fényében történő értékelése. Bár vitán felül áll, hogy a dohányzási ártalom csökkentésének leghatékonyabb módja a leszokás, és a rá sem szokás, a változó fogyasztói környezetben a leszokástámogató programok időszakos felülvizsgálatára is szükség van – érveltek az orvosi evidenciákat értékelő panel előadói.
 

Leszokástámogatás körültekintően


David Ashley, a Georgia State University közegészségügyi katedrájának professzora, az amerikai népegészségügyi szolgálat nyugalmazott tisztségviselője 27 évet töltött el a CDC Nemzeti Környezetegészségügyi Központjában, és 7 éven át dolgozott az FDA (Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala) dohánytermékek vizsgálatáért felelős központjának igazgatójaként. Bő 30 év népegészségügyi tapasztalatai alapján Ashley a dohányzási szokások tanulmányozása mellett a demográfiai ismeretek leszokástámogatásban történő tudatos felhasználásának jelentőségére kívánta felhívni a figyelmet – mely egyben a konferencianyitó fő üzenet is volt.

Az éghető cigaretták fogyasztásának további csökkenése és az alternatív dohánytermékek fogyasztásának minimumon tartása érdekében egyre nagyobb fontossággal bír a fogyasztók demográfiai adatainak mélyebb megértése – hangsúlyozta Ashley. Fontos népegészségügyi adatokat ismertetve a professzor elmondta, hogy világszerte igazolható a magasabb dohányzási ártalomnak való kitettség az alacsonyabban iskolázottak, a szegényebb körülmények közt élők és az LMBTQ közösség tagjai köreiben. Mivel a dohányzás és ezen demográfiai tényezők között erős összefüggés mutatható ki, a korszerű prevenciós stratégiák elengedhetetlen eleme, hogy ezeket a sérülékeny csoportokat megszólítsa.

Ashley ebben a kontextusban ismertette a Hajek és munkatársai által az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat eredményeit is, melyből számos tanulság levonható a célcsoportok megszólításának módjáról, illetve a leszokási hajlandóság eléréséről. Az e-cigaretta használat és a nikotinhelyettesítő terápia hatásait összehasonlító vizsgálat szerint:

  • a pszichés támogatás (és coaching) kulcsfontosságú eszköz a leszokáshoz szükséges viselkedésváltozás elősegítésében;
  • a kettős használók (akik cigarettát és valamely alternatív dohányterméket is fogyasztanak) nehezebben vagy nem szoknak le; ugyanakkor
  • az átmeneti e-cigaretta használat mellett erősebb a leszokási hajlandóság, így az hatékonyabb eszköz a leszokás támogatásában, mint a nikotinhelyettesítő terápia.

A vizsgálatban résztvevők külön oktatásban részesültek a dohányzással kapcsolatban, és heti rendszerességgel vettek részt viselkedésváltozást támogató konzultáción. Ashley hangsúlyozta, hogy az érintetteknek konkrét elvárásaik, igényeik vannak, melyeket figyelembe kell venni és olyan szolgáltatást kell biztosítani a leszokás érdekében, ami ennek megfelelő ösztönzőket is tartalmaz.

 

Újratervezés jöhet, ha felülvizsgáljuk a rögzült sémákat


A demográfiai jellemzők figyelembevételén túl körültekintésre és felülvizsgálatra van szükség arra vonatkozóan is, hogyan kommunikálunk és milyen elvek szerint alakítjuk ki a leszokástámogatási programokat – mondta Robin Mermelstein, a University of Illinois pszichológia professzora. Mermelstein bírálta azt a reduktív megközelítést, mely szerint a dohányzási ártalomnak kitett populációt egyszerűen két csoportra osztjuk, szerinte már rég nem hatékony az a szemlélet, melyben csak dohányzók vagy nem dohányzók, illetve csak rászokás és leszokás létezik a diskurzusban.

Mermelstein és kutatócsoportja a „mindent vagy semmit” elve helyett azt javasolja, hogy a szakpolitikai döntéshozásban olyan új dimenziók megnyitására is sor kerüljön, amelyek a dohányzási szokások heterogenitását elismerve jobban megfelelnek a valós életben tapasztaltaknak. Ilyen formában a professzor a progressziós és a deeszkalációs megközelítések lehetőségének vizsgálatát javasolja a leszokástámogatás fejlesztésében. Elmondása szerint a hagyományos szemlélettel szemben így olyan új intervenciós megközelítés (prevescalation) alakítható ki, ami valóban képes a dohányzó populációt megszólítani, az ártalomcsökkentés fontosságával kapcsolatban tudást átadni azzal, hogy az életminőségre vonatkozó tényezőket is figyelembe veszi.

A platform két kiemelt előadója egyértelműen a teljes leszokás támogatása mellett foglalt állást azzal a valós életbeli adatokra és kortárs vizsgálatokra alapozott kitétellel, hogy az újabb népegészségügyi szinten érzékelhető pozitív eredmények érdekében a nyitott gondolkodásra és innovációra egyre inkább szükség van a leszokástámogatásban.

Így tehát továbbra is a legfontosabb az ártalomcsökkentés szempontjából a rá nem szokás, már dohányzás esetén pedig a dohány- és nikotin termékekről való végleges leszokás. Az alternatív nikotin- és dohánytermékek csak azon felnőtt dohányzók számára jelenthetnek megoldás a dohányzáshoz köthető ártalmak csökkentésére, akik nem szoknak le a dohányzásról.

 

Felhasznált források:

  • Ashley, D. L. (2022) Opening Keynote: Thinking Outside the Box on E-cigarettes. In: Pattern of use and health effects, E-cigarette Summit USA 2022
  • Hajek et al. (2019) A Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy. N Engl J Med 2019; 380:629-637. DOI: 10.1056/NEJMoa1808779
  • Mermelstein, R. (2022) Reconceptualizing Where E-Cigarettes and Harm Reduction Fit in the Full Developmental Trajectory of Use. In: Harm reduction and communication, E-cigarette Summit USA 2022

 

 

" A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft. "

 

Cikk értékelése

Eddig 2 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások